tirsdag 12. oktober 2010

Oi. Så ofte?

Av og til leser man forskning om hvor mange ganger i løpet av en dag mennesker ler, lyver, tenker på sex eller andre fenomener.

Prosjekt "365 dager uten kjøpesnop" viser seg også å være et slags forskningsprosjekt. Jeg kan ikke lenger tillate meg å handle på autopilot hver gang underbevisstheten hvisker "sjokolade". Derimot må jeg våge å stoppe opp, ta innfallet fram i dagslyset, avvise det og helst bli bevisst: Hvor kom den tanken fra?

Jeg er på prosjektets dag 3. Og jeg har allerede slått tilbake mange slike innfall - eller skal jeg kalle dem anfall.

Litt tynn empiri foreløpig, selvsagt, men forskningen viser at jeg tenker på sjokolade både tidlig og seint. Utrolig ofte, faktisk.
Ikke minst ved kontorpulten, når stresset stiger.
Og mellom butikkhyllene når jeg skal handle mat.
Og når jeg heller nytrukket kaffe i et vakkert krus og riktig skal kose meg.

Så - hva er det sjokoladen kan gi meg, bortsett fra deilig smak og pur nytelse?

Velbehag. Kos og trygghet. Litt "fett på nervene". Avledning fra plagsomme/stressende tanker. Noe å holde på med (ja, faktisk). En markering av at "nå slapper jeg av". En ypperlig konsistens å tygge på. Tilfredshet.

Hvor ofte tenker på på godteri? Og hva slags behov kan snopet dekke for deg? Hadde vært morsomt å høre andres refleksjoner.

Dette var dag 3 - 362 igjen

9 kommentarer:

 1. Jeg spiser vel i grunnen mest naar jeg kjenner meg sulten og ikke gidder aa lage meg noe. MEn godteri generelt tenker jeg paa naar jeg ser det i butikken, paa reklame og naar jeg er VELDIG sulten!!

  Dette skal gaa bra!

  SvarSlett
 2. LinnMarit - ja, det kjenner jeg også igjen. Godteri som erstatning for vanlig mat. Og man er et utrolig lett bytte når kombinasjonen "veldig sulten" + "tur i matbutikk" oppstår...
  Men, ja: dette skal gå bra!

  SvarSlett
 3. Hei Hanne. Ja dette er et spennende prosjekt, kjenner meg så inspirert av ideen. Når det gjelder hvorfor og hva man putter i seg er jo merkelig, når en tenker på for en "kort nytelse" det egentlig er. Personlig er jeg god på belønning og kos, og sjokolade er favoritten.
  Skal prøve ideen din jeg og.
  Lykke til.
  Eva F.H

  SvarSlett
 4. Eva - så hyggelig at du blir inspirert. Sjokolade er min desiderte favoritt også, og belønning er selvsagt et anvendelig påskudd. Fordi du fortjener det...

  SvarSlett
 5. Hmmm.... Artig eksperiment!
  Selv glemmer jeg at jeg har sjokolade i huset. Hos meg blir den ofte grå... Vel, ikke etter at Drømmemannen flyttet inn :-)
  Men SALT snacks!!
  Følger deg gjerne, Hanne.

  SvarSlett
 6. Moan - ja, så ulikt er vi programmert. For meg er det utenkelig å glemme at jeg har sjokolade i huset. Å kjøpe KvikkLunsj i store mengder på påsketilbud - "sånn at vi har til alle skiturene fra februar til mai" - en bare bullshit. Det ender med at JEG har til alle turene mellom stuen og Det Hemmelige Godteskapet...
  Saltsnacks derimot får stort sett ligge i fred (for meg i hvert fall).
  Koselig at du vil følge bloggen!

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 8. Huff, tror jeg tenker på mat og snop og snacks 24 timer i døgnet jeg...:(
  Ikke rart jeg sliter :)))
  Mat/snop er som en venn som til nyere tid har stilt opp for meg når jeg har villet ha selskap!
  Men nå er det slutt!

  SvarSlett
 9. Trulto - ja, noen "venner" kan bli slitsomme i lengden ;)

  SvarSlett